Vegemisiä blogissa haastettiin tekemään kasvisversioita kouluruuista. Otin haasteen vastaan ja uhosin tekeväni ruokia, joita tarjoillaan työpaikassani päiväkodissa. Olin sitä mieltä, etten suostu muistelemaan kouluaikojeni ruokia, joiden tasaisen kamalasta laadusta vastasi Helsingin keskuskeittiö. Olin noin puolet kouluajastani kasvissyöjä ja isoimman osan siitä vegaani. Uh. Ruokalistalla kiersi n. 6 ruokalajia. Jostain kumman syystä asiaa enemmän ajateltuani tulinkin siihen lopputulokseen, että oikeastaan kaipaan sieltä sittenkin muutamaa ruokaa. Pinaattipihvejä, kasvisrisottoa ja spagettivuokaa. (Mutta kamaluus nimeltä hillosipulikastike aiheuttaa väristyksiä edelleen. Herkku piti sisällään runsaasti tietysti hillosipuleita, mandariinilohkoja, purkkiherneitä ja purkista myös babyporkkanoita. Tämä kaikki oli neonkeltaisen venyvän ja läpinäkyvän liman joukossa) Spagettivuokaa olen tehnyt jo joskus aikaisemmin, mutta nuo kaksi muuta tuli kokeiluun nyt.

Pinaattipihvit

1088019.jpg

5 keitettyä perunaa raastettuna
1 pussi pakastepinaattia sulatettuna
1 dl kikhernejauhoja (gram flour)
suolaa ja pippuria ja öljyä paistamiseen.


Sekoita ainekset ja paista pannulla öljyssä.

Pihvejä tuli 7 kappaletta. Näiden esikuvat olivat pinaatista ja perunamuusista (luullakseni) tehtyjä kolmionmuotoisia uunissa paistettuja pihvejä. Pihvit maistuivat ensimmäisenä päivänä hyviltä:pinaattiselta röstiperunalta. Seuraavana päivänä kikhernejauhon maku oli puskenut läpi, mutta olivat ne silti syötäviä.

Kasvisrisotto

1088025.jpg

3dl Täysjyväriisiä keittämättä
1 dl ruskeita linssejä keittämättä
n. 8 dl vettä
1 sipuli
pala kaalia
2 porkkanaa
1 pussi pakaste herneitä
currypastaa
kasvisliemijahetta tai -kuutio
Öljyä paistamiseen
 
Keitä ensin kattilassa riisit ja linssit kypsiksi riisin keittoohjeen mukaan. Laita keittoveteen mukaan kasvisliemi jauhetta tai -kuutio. Kuori ja pilko kasvikset. Paista ensin öljyssä sipulia, lisää currypasta ja paista vielä hetki. Lisää porkkanat ja kaalit joukkoon ja paista taas hetki. Lisää riisi ja linssit joukkoon ja anna ruuan hautua kannen alla n. 10 min. Lisää herneet joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Oikeata risottoahan tämä ruoka ei ole nähnytkään, mutta tällaista risotto on kai suomessa ollut aika kauan. Alkuperäisessä koulunversiossa taisi kyllä olla puuroriisiä, kurkumaa ja hernemaissipaprikaa. Tässä ei :)